Между Турция и Гърция са налице сериозни проблеми като континенталния спор,

...
Между Турция и Гърция са налице сериозни проблеми като континенталния спор,
Коментари Харесай

Отношенията между Турция и Гърция пак се усложняват заради Кипър

Между Турция и Гърция са налице съществени проблеми като континенталния спор, въпроса за въздушното пространство и други, а официална Анкара се опълчва на гръцките искания за островите.

Миналата година с военни учения по море Анкара блокира опита на Гърция и гръцката кипърска администрация да започват изследвания за карбонови залежи в Средиземно море. Тогава специалистите предвидиха риска разногласията и проблемите към изключителната икономическа зона в Средиземно море, зародили сред Турция и Гърция и Южен Кипър /гръцката част на острова/, да се пренесат в Егейско море. Възникналото напрежение в края на февруари – началото на март м.г. предшестваше Варненската среща на европейските водачи, когато България беше хазаин и в нея взе присъединяване турският президент Реджеп Ердоган.

Днес турските медии разпространиха остро изказване от външното министерство, в което се твърди, че „ гръцката част на Кипър продължава да злоупотребява с участието си в Европейски Съюз, само че Анкара ще резервира решителността си по въпроса за ограниченията за отбрана на законните права на кипърските турци “. В него още веднъж става дума за претенциите на Турция по отношение на естествените запаси на острова. То е реакция на управляващите в Анкара след Петата лидерска среща на южноевропейските страни членки на Европейски Съюз /Франция, Италия, Малта, Гърция и гръцката част на Кипър/, която се състоя на 29 януари т.г. в гръцката част на противоречивия остров.

„ В рамките на Петата лидерска среща на страните от Южна Европа в Европейски Съюз бе призната взаимна декларация, с която се приветстват напъните на гръцката общественост в процеса на кипърското урегулиране и се показва поддръжка за едностранни действия за добива на въглеводороди в Източното Средиземноморие. Тази декларация отчетливо показва, че гръцката част на Кипър продължава да злоупотребява с участието в Европейски Съюз “, се акцентира в изказването.

В текста е маркирано, че наличието на декларацията съставлява нов образец за това по какъв начин някои страни в Европейски Съюз се придържат към „ несправедлива и деструктивна позиция под маската на „ солидарността “.

„ Не би трябвало да се не помни, че основната причина за неуспеха на конференцията за Кипър от 2017 година е в нежеланието на гръцката общественост за компромис и убеждението на кипърските гърци, че те са единствените стопани на острова, а кипърските турци са малцинство. Фактът, че в взаимната декларация не е казано нищо за законните права на кипърските турци върху естествените запаси на острова, приказва за това, че кипърските гърци не престават да се придържат към предубедена позиция “, се показва още в изказването на турското външно-политическо ведомство.

Преди година турският президент Реджеп Ердоган даде разпореждане на Северен Кипър да усили броя на жителите си, с цел да го изравни с този на гръцката част на острова и паралелно с това да реализира растеж в икономическото си развиване. Той сложи тази задача по време на визитата в Анкара на премиера на така наречен Северно-кипърската турска република Туфан Ерхюман и заместника му Кудрет Йозерсай.

„ Гърците на острова наброяват близо 1 милион души, в полза на кипърските турци е популацията да бъде изравнено. Хиляди кипърски турци живеят в чужбина, те би трябвало да влагат в родината си и да се отвори пътят за завръщането им. Анкара ще поддържа този развой, стига да увеличите жителите си “, сподели тогава турският държавен глава. По време на срещата бе разисквана и обстановката със сондажите за природен газ в Средиземно море. Анкара има решителна позиция във връзка с природния газ и няма бъде безучастна, безапелационен бе Ердоган и по всичко проличава, че Турция няма да отстъпи обратно от претенциите си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР